Държавата e ощетена с милиони от незаконно депо за отпадъци в землището на село Ягодово край Пловдив. Проверка на експерти от областната администрация в Пловдив показала, че депото функционира от няколко години.

Полиция и прокуратура търсят кой е виновен за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци  и замърсяване на околната  среда.

Снимка: btvnovinite.bg

Тонове строителни и битови отпадъци се изхвърлят  през последните четири години на около 500 метра от последните къщи на село Ягодово. Проверка на областната администрация след получен сигнал показала, че мястото функционира като незаконно депо, което приема строителни отпадъци на цени в пъти по-ниски от легалните сметища.

Незаконното депо е разположено върху частни терени, площта му е повече от 40 декара. Проверката установила,че отпадъците се трупат в огромни котловани, получени от незаконно изгребване на инертни материали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората, с които разговаряме казват, че се действа в събота и неделя  и в нощните часове ... Тук тече добре организиран незаконен добив на инертни материали  вследствие, в което се образуват котловани на дълбочина 5-6 метра и биват запълвани с отпадъци“, обясни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Хората от Ягодово се притесняват от замърсяване на подпочвените води, според експерти има голяма опасност това да се случи.

Според Митко Стойчев, експерт в областна управа – Пловдив, това нерегламентирано депо не е изградено съгласно изискванията с геомембрана отдолу, която да ограничава достъпа към подпочвените води.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигналът за незаконното добиване на инертни материали и за нелегалното депо е подаден  и до министерството на енергетиката.

Хората от селото заплашват с протести, ако институциите не намерят виновника.