Жегите у нас продължават. И за утре, четвъртък, има обявени предупреждения за опасно високи температури. Жълт код е в сила в цялата страна.

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Най-горещите населени места ще са Русе, Пловдив и Сандански. Там термометрите ще показват почти 40 градуса.

По-поносими ще са стойностите само по Черноморието - около 30 градуса се очакват на брега на морето.

 

Днес имаше обявени предупреждения в 14 области от Западна и Централна България. Метеорологична станция в Русе измери 38 градуса на сянка днес.

Метеорологичната обстановка няма да се промени до края на тази седмица, очаква ни дълъг период без валежи и с опасно високи температури.

 

Екстремните горещини са особено опасни за възрастни, малки деца, бременни жени и хора с хронични заболявания.

Извън базовите правила – да слагаме редовно слънцезащитни продукти върху кожата си, да носим шапки и да избягваме директното слънце в най-топлите часове от деня, има и много други начини да се предпазим.

Поради тази причина припомняме някои от най-важните правила за предпазване в топлото време тук:

Горещата вълна е обхванала и много други места в Европа и САЩ.  Термометрите на много места отчитат 38-40 градуса, съобщават световните агенции.

Едно от местата, които вече поставиха рекорди, е градът, който е дом на най-голямата българска общност – Чикаго. В понеделник там беше регистрирана температура от над 36 градуса, което счупи предишен рекорд от 1957 г.