Предстои ни изключително гореща седмица и предимно слънчева седмица. За днес е обявен жълт код за високи температури над 35 градуса за цялата страна.

Екстремните горещини са особено опасни за възрастни, малки деца, бременни жени и хора с хронични заболявания.

Извън базовите правила – да слагаме редовно слънцезащитни продукти върху кожата си, да носим шапки и да избягваме директното слънце в най-топлите часове от деня, има и много други начини да се предпазим. Поради тази причина припомняме някои от най-важните правила за предпазване в топлото време.

Облекло

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е основната защита от топлините, защото чрез потенето се охлаждаме. Колкото повече площ от кожата си можем да охладим, толкова по-добре.

  • Носете широки и светли дрехи, по възможност с дълги крачоли и ръкави. Хубаво е те да бъдат от естествени и леки материи като памук и лен. Така не само предпазвате кожата си от слънцето, но и осигурявате движение на въздух около нея, което води до охлаждане.
  • Намокрете дрехите си – това е лесен и ефективен начин да понижим телесната си температура в най-горещите дни.
  • Използвате охлаждащи спрейове – такива са изключително популярни в държавите с чести горещи вълни, но се продават и у нас.

Снимка: iStock

  • Пуснете си хладен душ. Важно е водата да не е съвсем студена, защото тялото се охлажда внимателно и бавно.
  • Ако нямате възможност да се изкъпете, можете да сложите ръцете и краката си под течаща студена вода. Китките и глезените ни са места, където кожата е изключително тънка и минават много кръвоносни съдове. Студената вода ще помогне да се охладите по-бързо.

Пийте достатъчно вода!

В жегите най-важно е да останете хидратирани. Липсата на течности в тялото ще доведе до нарушаване на процеса по потене, който трябва да ви охлади.

Колкото и да е странно, можете да пиете и топли напитки, тъй като те ще ви охладят значително по-бързо от студените.

Снимка: iStock

С потенето през деня, тялото е възможно да се дехидратира изключително бързо и без да забележим. Поради тази причина трябва да следите за следните симптоми за дехидратация:

  • Сухота в устата
  • Виене на свят и объркване
  • Главоболие

Ако не реагираме навреме на дехидратацията в тялото, това може да доведе до топлинно изтощение – състояние, което е опасно.

Изключително важно е да избягвате алкохолните напитки. Алкохолът причинява обезводняване и може да бъде особено опасен, ако тялото ни вече не може да се справи с охлаждането заради високите температури. Той може да попречи и на нощния сън – нещо, което и без това е трудно през топлото време.

Снимка: iStock

Храната също е важна

Когато навън е горещо е добре да променим и диетата си. Леката, балансирана храна, която се приема често и по малко, е подходяща за справяне с горещините. Храни с високо съдържание на вода като ягоди, краставици, целина, маруля, ще ни помогнат да се хидратираме и охладим през лятото.

Може да наблегнете и на течни храни като супи и различни видове яхнии, които също ще помогнат за хидратирането.

Съобразете спортуването с температурите навън