Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс, след три удължени заседания, завършили след полунощ.

Пленарните заседания бяха съпровождани с напрежение и скандали. Имаше и протести срещу връщането на хартиената бюлетина, организирани от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

Страната ни отново ще гласува при нови правила. Освен че ще упражняваме вота си и с хартия, и с машина, депутатите решиха да има и 100% броене на разписките от машините на ръка.

Те ще се слагат в отделна урна. Вече ще гласуваме зад параван, а не в т.нар. "тъмна стая".

В последните секунди на заседанието настъпи неочакван обрат. Район "Чужбина" остана за след две години - 2025 г. 

Остана изискването за подадени 40 заявления, за да бъде създадена секция зад граница, а не предложените от ГЕРБ-СДС първоначално 100 заявления. 

По-рано днес беше решено, че с промените вече ще се броят всички разписки от машините. Фабричният протокол няма да се зачита. Ще се зачита само преброеното на ръка.

Централната избирателна комисия, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, в т. ч. за въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над 4,1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, решиха още депутатите.

Парламентът прие поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се предоставя 10 дни преди изборния ден.

ЦИК провежда експеримент със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване в срок до три седмици след приемане на този закон, прие още Народното събрание. Отменено беше експерименталното електронно гласуване.