Скъсано предпазно въже е причината българският алпинист Атанас Скатов да загине при слизане от Лагер 3 под връх К2 на 5 февруари.

Това сочат официални документи, с които bTV разполага, от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина.

В документа от болницата пише, че тялото на Скатов е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Той е бил с тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв.

След трагичния инцидент се появиха противоречиви версии за причината за смъртта на алпиниста. Българинът е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже, съобщиха от МВнР. Версията на шерпите обаче бе друга.

„Докато е сменял обезопасителните въжета, вероятно е допуснал грешка и е паднал. Преди това бяхме подменили старите въжета с нови. Въжето не беше скъсано“, обясни в социалните мрежи един от шерпите, участвали в спасителната акция.

К2 се смята за най-трудно достъпния осемхилядник на планетата, по-труден и от Еверест. Атанас Скатов участваше в първата международната експедиция, която искаше да изкачи върха през зимата. Преди три седмици десет непалци, в същата експедиция, успяха да стигнат върха, а Скатов и още няколко алпинисти от други държави не поеха този риск.

В едно от последните си интервюта алпинистът разказа пред bTV за мечтата си да качи 12-и осемхилядник. Скатов посрещна имения си ден на 5000 м, високо в свирепата азиатската планина Каракорум.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!