В сурови зимни условия българският алпинист Атанас Скатов се опитва да изкачи втория най-висок връх в света – К2. Поради ниските температури много от алпинистите се отказват, двама алпинисти – американец и испанец загубиха живота си, а някои от непалските алпинисти пък са с измръзнали крайници или ранени заради срутване на скали. 

В „Тази събота“ Скатов обясни, че в момента се намира в базовия лагер, защото атмосферните условия не позволяват на алпинистите да продължат. Той обясни, че поривите на вятъра достигат до 80 км/ч. 

„Прогнозата е на 24 или 25 да няма вятър, но това на нас не ни върши работа, защото има четири височинни лагера и ни трябват три дни, в които да не духа вятър, без значение от ниските температури, за да достигнем целта“, каза Скатов и допълни, че температурата при него в момента е около -25 градуса.

Алпинистът обясни, че заради здравословни проблеми се е върнал назад. По думите му, за да се изкачи осемхилядник са необходими поне две нощувки на височина от 6000 метра. 

„При изкачване на над 6000 метра не можеш да спиш, нямаш апетит, имаш главоболие, а движенията ти са забавени, това е абсолютно нормално. Загиналите паднаха, не знаем защо. Испанецът ми беше близък приятел, три осемхилядника сме качили заедно. Сега всички сме се мобилизирали и чакаме прозорец“, каза още той. 

Скатов посочи, че в базовия лагер, на 5100 м има 14 души, като с него е и приятелката му.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!