Група непалски алпинисти и шерпи успяха да осъществят първото в историята изкачване на К2 в зимни условия. Вторият най-висок връх в света е считан за по-труден за изкачване от абсолютния първенец Еверест, а доскоро катеренето му през зимата бе смятано за немислимо.

За успеха съобщиха от организатора на експедицията - „Севън Сумит Трекс“, в официалния си профил в „Туитър“, както и самите участници в изкачването.

Снимка: Twitter Seven Summit Trek

До върха са стигнали общо десет души - алпинистите Мингма Гиале и Нирмал Пурджа Пун Магар, както и шерпите Гелие Шерпа, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Килу Пемба Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа и Сона Шерпа.

Те са се възползвали от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва на К2 дори през летния сезон, а през зимата е равносилно на чудо. 

Снимка: Twitter Seven Summit Trek

Българинът Атанас Скатов също е част от експедиция, която в момента се опитва да стигне до върха в зимни условия. Алпинистът съобщи сутринта в профила си във "Фейсбук" за опита на непалските алпинисти и шерпи да щурмуват осемхилядника:

"Днес, 16. 01, докато пиша това 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал и Мингма Г, които дойдоха преди нас, са преминали през Гърлото на бутилката и се очаква до 5 часа да са на върха. Днес е най-хубавия ден откакто сме тук. Има силно слънце и няма вятър. Радвам се много за успеха на експедицията".

Българският алпинист беше и един от първите, които съобщи за успеха на непалските алпинисти.

"Днес 16. 01. 2021 г. е един исторически ден за алпинизма, който ще се говори дълго време.. Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам ! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета ! Гордеем се с вас!", написа Скатов в социалните мрежи.

Нашият сънародник обаче съобщи и една тъжна новина в официалния си профил във „Фейсбук“. 

"Голямата радост от успеха днес, много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моят голям приятел, мотиватор и най-добрият алпинист, който познавам, Серджи Мингота. Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрият атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив. Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019 г. Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция. Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти. Той ще е винаги в сърцата ни! Липсваш ни силно!", написа Скатов.

Българският алпинист разказва за изключително тежките условия под върха през последните дни. В петък той е взел решение да слезе до базовия лагер, макар да е носел екипировка за изкачване на върха:

"На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатка я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре че имахме втора палатка. На 12-ти януари достигнахме лагер 1 на 6050м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13.01 достигнахме японския лагер 2, който е точно под лагер 2. След 2 нощувки на това ниво взех решение да слизам в базовия лагер въпреки че носех с мен екипировка за върха. Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осем хилядник. Теренът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх".