Атанас Скатов, който стана известен като първия алпинист веган, изкачил връх Еверест, е приел ново предизвикателство. Той и още над 20 катерачи са си поставили за цел да стигнат до връх К2 – нещо, което никога досега не е правено в зимни условия.

Това е 21-вата експедиция на Скатов. Той е първият българин, изкачил седемте континентални първенци.

Снимка: btvnovinite.bg

Алпинистът разказа в "Тази сутрин" по телефона, че изкачването вече е започнало. В момента той се намира на 5000 метра надморска височина.

Условията са тежки, както може да се очаква, защото температурите на върха никога не надвишават -50 градуса. Разпъването на палатки също става трудно, защото алпинистите са много, а лагерите са малки и не позволяват повече от 4-5 палатки наведнъж.

Друг проблем, с който алпинистите трябва да се справят, е хигиената. Самият Скатов се е разболял на 1 януари и е имал стомашни проблеми, което малко го е забавило, но алпинистът обясни, че това не е нещо необичайно при подобни изкачвания.

Най-големият проблем и най-сериозната опасност пред начинанието са силните ветрове. Алпинистите няма как да направят опит да се качат на върха, ако ветровете не утихнат. Атанас Скатов съобщи, че вече е имало доста случаи на измръзвания заради вятъра.

Снимка: btvnovinite.bg

Упоритите катерачи обаче нямат намерение да се отказват и ще чакат колкото е необходимо, за да продължат пътя си нагоре. Целта е върхът да бъде покорен до края на зимата, която свършва на 28 февруари.

Какво още каза Атанас Скатов може да чуете във видеото на сайта LadyZone.bg.