Акцията по премахване на незаконни постройки в столичния квартал „Захарна фабрика“ приключи със събарянето на 15 бараки и преместването на 50 души в центрове.

От рано сутринта в района имаше засилено полицейско присъствие, но нямаше напрежение. Местните товареха покъщнината си в камиончета и дори помагаха за разрушаването.

На хората от съборените обекти, които имат право – основно майките с деца, е предложено да се настанят в близкия дом „Света София“ или в центрове за временно настаняване в „Красна поляна“ и „Люлин“. Те ще могат да останат там три месеца, а социални работници ще им помагат да си намерят работа, както и жилище под наем или да им се даде общинско такова.

Понякога и с това се сблъскваме – че те активно не желаят, а пасивно чакат да им се предостави всичко и тогава много трудно се работи, коментира Мая Арнаудова, социален работник в Центъра за временно настаняване „Света София“.

Според адресните регистрации в незаконните постройки живеят над 500 души. Много от тях не са от София или са от други части на града – те ще бъдат поканени да си отидат по родните места, каза районният кмет Иван Божилов пред bTV. 

Имаме заповед за премахване на незаконни 143 бараки и шест къщи, които са опасни, каза още той.

Акцията ще продължи в момент, в който има къде да бъдат настанени останалите обитатели на постройките.

Събарянето е за сметка на район "Илинден", а в момента, в който теренът бъде окончателно почистен от незаконните бараки и постройки, ще бъде превърнат в зелена площ.

Ние продължаваме да следим темата и утре сутрин в "Тази сутрин" с разказ за съдбата на изселените семейства.

Вижте повече във видеото: