„Лабиринт" - така жена с нарушено зрение описва пътя до ресурсния център за специалността Педагогика на зрително затруднените на Софийския университет. Преди дни вместо да се яви на изпит, тя попада в „Пирогов". Парадокс или не, но именно до мястото, където се обучават педагози за хората със зрителни проблеми, достъпът за тях е затруднен.

Направо, стълби вляво, след това отново ляво и, внимание! - отново стълби. И всичко това без каквото и да е обозначение за хората с нарушено зрение. „Пътят ми продължава в ляво, тук се намира ресурсният център. Три дълбоки стълби немаркирани, виждаме ги, площадката е жълта, защо не знам, но ето още три стълби надолу - отново немаркирани. Това е моето лобно място”, разказа пострадалата Диана Минчева пред bTV.

Следва 5-часов престой в „Пирогов”. „Сега рамото ми е изкълчено, в „Пирогов” ми го наместиха, имам синини, вижда се. Ударена ми е главата, правиха ми снимка, а на бузата се набиха очилата, но надявам се да мине. И очилата ми бяха поразени. Засега съм ги закрепила, но ще трябва да си правя нови”, обясни жената.

Диана учи магистратура „Педагогика на зрително затруднените". В деня, в който пада по стълбите на Факултета, е трябвало да се яви на изпит. По ирония препитването е било именно по ориентиране и мобилност. „Трябваше да покажа техниките с бял бастун, трябваше да преподавам на някого, трябваше да пиша и тест, а ръката ми беше в невъзможност и се прибрах”, обясни Диана.

Тя е физиотерапевт, а заради недостъпна среда самата тя често пада и се наранява. Затова и този път е решила да си извади медицинско свидетелство и да заведе дело. „Години мълча и търпя. Аз съм на 50 години, вече искам не само аз, но и хората с увреждания да могат да се движат по-спокойно. Аз съм паднала днес, утре ще е друг - това е жалкото, разбирате ли?”, възмутена е тя.

Деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Димитър Гюров определи случая с Диана като изолиран. „Това обаче не е оправдание, а просто обяснение, защото това място, където е станал инцидентът, конструктивно не може да бъде променено”, обясни той и обеща да помисли поне за обозначаването на мястото със сигнална лента. „Ами не е имало инцидент, не сме го помислили”, призна проф. Гюров.

До началото на новата учебна година ресурсният център трябва да бъде преместен и да бъде осигурена по-достъпна среда.