Сдружението на малките хора у нас търси имот, в който да изгради комплексен център за нуждите на хората с нисък ръст в България и на Балканите. Първоначално се обърнали към Министерството на отбраната с официално запитване да използват тяхна необитаема сграда, но военното министерство отказало.

Това поясни Светослав Чернев, председател на Сдружението на малките хора у нас.

„Имаме писмен отказ. Имаме препоръките на голяма част от държавниците – всички тези хора подават ръка за изграждането на център по въпросите на малките хора”, пояснява Чернев.

По думите му подобни центрове има единствено в Германия и Испания, като ако у нас се изгради такъв център, той ще бъде единствен на Балканите.

„До 20 декември е срокът, в който можем да кандидатстваме по схемата „Равни шансове” за развитие на човешките ресурси, която ни дава директно финансиране за изграждането на този център. Мине ли 20 декември, губим всяка възможност да реализираме тази идея и мечта”, пояснява Чернев.

През изминалата седмица председателят на сдружението е имал среща с президента Румен Радев. Имал е уговорена среща и с зам.-министър председателя Валери Симеонов, но той така и не се явил. Единственият им шанс за разбиране и помощ остава премиера Бойко Борисов.

„Г-н Борисов, вие сте последният човек, с който може би мога да разговарям. Моля ви, обърнете поне малко внимание на нашата организация и помогнете до 20 декември да намерим един имот, в който да направим център. Знам, че вие имате сърце, поне вие помогнете да реализираме този проект”, обърна се Чернев в ефира на bTV.

По думите му готвените реформи в ТЕЛК ще доведат до орязване на пенсиите на голяма част от малките хора. „Редно е управляващите, които мислят за спирането на инвалидните пенсии, първо да помислят за това какво трябва да се направи”, коментира Чернев.

По думите му това би обрекло част от малките хора да останат без никакви доходи, тъй като разчитат само на инвалидната си пенсия.

„Исканията ни са да се помисли сериозно за реформата в ТЕЛК. Като кажем „да им спираме пенсиите, да ги пращаме да работят”, трябва да сме готови да направим по-голямата инвестиция”, която би позволила на малките хора да работят.