Малките хора в България вече имат собствен център. Идеята е той да се превърне в място за рехабилитация, консултации и психологическа подкрепа.

Максимилиана е на 26 години и е висока точно 107 сантиметра. За себе си разказва не като за човек с проблеми, а с цел. Затова решила да се прибере от Италия, където живее семейството ѝ.

„По професия съм преводач, обаче на академично ниво не знам български и поради тази причина реших да се прибера в България. Сама се издържам. В момента работя в една международна компания в София в отдел „Продажби” в един нов проект”, разказа тя. 

Нейната история и вяра в себе си помага и на други. Проучванията сочат, че 39% от членовете на организацията на малките хора у нас са заети, а 9 на сто учат. 44% обаче са безработни, а повече от половината съобщават за отхвърляне, пренебрежение и дискриминация към тях. 

„Работодателят не те гледа какво можеш да правиш, а те гледа на ръст. Като те види, че си малък на ръст, и ти отказва да те наеме на работа, то се усеща”, сподели Севджан.

Центърът на малките хора ще бъде преди всичко място за взаимна опора.

„Да покажем, че и ние сме равни, макар че по различен начин правим нещата, от различна гледна точка живеем”, посочи Максимилиана.

Малките хора са щастливи, че ще разполагат с три етажа в центъра на София, но се надяват на помощ за изграждане на асансьор в сградата. Останалото вярват, че ще наредят с общи усилия.