Малките хора у нас в България вече си имат сграда, където ще бъде техният център за рехабилитация и социални услуги. Макар да е предоставена безвъзмездно от столичната община обаче, те много трудно биха могли да я ползват, защото не е пригодена за нуждите на хора с нисък ръст.

Малките хора всеки ден трябва да изкачват стълби, за да стигнат до помещението, предоставено им от Столичната община. Това обаче се оказва проблем за хората с нисък ръст. Но с чувство за хумор, те на всеки етаж са си поставили мотивиращо послание, например – „Не  губете сили и кураж, а смело се качете на следващия етаж”.

26-годишната Макси е студентка в Алма Матер, но отделя и много време за каузите на малките хора.
От години те се борят да получат сграда в София, за да създадат свой център.
Сградата вече е факт, а Макси няма да забрави първото си влизане тук.

„Беше наистина много емоционален момент! Вървяхме с наши хора и си представяхме кое къде ще стои, как ще си направим офисите, къде ще работим…”, спомня си Максимилиана Станчева. 

Бързо забелязват обаче един основен проблем – няма асансьор.

„Понеже, както виждате сами, стълбите са доста високи! То на мен ми е трудно да се качвам, камо ли на хората, които трудно се движат!”, отбелязва Макси.

Сега набират средства, за да създадат сами своята достъпна среда.

„И става едно разминаване, че вече имаме място, където човекът може да получи помощ, но няма как да се качи!”, казва момичето.

Идеята е асансьорът да бъде външен, а прозорец ще бъде преустроен във врата. И така малките хора ще могат да се качват на третия етаж.

Междувременно тече и усилен ремонт на старата сграда. Материалите пък са от дарители.

„Тези задължения са изцяло на сдружението, което ще се помещава за срок от 10 години вътре. Те трябва да го приспособят съгласно своите нужди. Столична община няма как да предвиди това нещо”, обяснява Огнян Лютаков от Столична община. 

Сметките показват, че са нужни около 50 хиляди лева за асансьор. Досега са събрани едва 11 хиляди.

Центърът се финансира по проект „Равен шанс за малките хора в България”, но парите от него не стигат за всичко. За това те продължават да разчитат на дарители.

Повече информация как можете да помогнете на малките хора ще откриете в официалната им фейсбук група #ПодкрепиИти: https://www.facebook.com/groups/206724296607108/