След години на пълна забрава, държавата отпуска 150 хиляди лева за уникалния храм-кладенец край брезнишкото село Гърло. Парите обаче ще се използват само за изграждането на път до обекта.

За да стигнете в момента до гърленския храм-кладенец трябва да сте истински авантюрист: подминавате старото средновековно гробище, стигате до бариера, която трябва да прескочите, за да влезете в забранената зона, минавате покрай язовирната стена, но се пазите от кучетата, промушвате се през бодливата тел и хващате пътеката от лявата страна на борчето… И, ако още не сте се изгубили, след няколко минути ще откриете кладенеца.

Снимка: bTV

А усилията напълно си заслужават - светилището е на 3200 години, построено от племе, дошло от Месопотамия. Това е единственият подобен образец в Югоизточна Европа. С отпуснатите пари ще се направи половината трасе – полски път, засипан с чакъл.

„Имаме кореспонденция с Държавно горско стопанство и уверение, че по същото време и те ще започнат да правят горската част на пътя, така че изцяло да има достъп до този античен комплекс”, обясни зам-кметът на Брезник Мария Добревска.

Снимка: bTV

Мястото се руши – подът е издълбан от иманяри, камъните от стените падат от влагата.

„Оставяме настрана глезотиите като опазване на културно-историческото наследство. Въпросът е тук да не дойде някой и да загине”, посочва блогърът Иво Филипов.

Снимка: bTV

От общината в Брезник ще кандидатстват за финансиране и за вдигането на покрив над кладенеца. Реставрацията му обаче зависи от Министерство на културата.

Кладенецът има нужда от спешно укрепване. За да не се направи път, който накрая да не води до никъде.