Един от изходите от проблема с липсата на учители е за тези с дефицитни специалности да се приложи пазарният принцип и така физици, химици и математици да получават допълнителни бонуси. Това коментира в студиото на „Лице в лице” директорът на столичното 51 СУ Асен Александров.

Той разказа, че в училището са открили кабинет за 60 000 лв. и „едвам” са намерили учител по физика: „Имахме един младеж страхотен на 30 г., обичаха го учениците, но отиде в частния бизнес”. По думите му хората в природните науки много лесно си намират по-добре платена работа и затова там има недостиг. На този фон началните учители са станали с 20-30% повече през последните години заради целодневното обучение, но там и преквалификацията е много по-лесна.

„Културата е важна, но природните науки са тези, които движат прогреса”, заяви математикът Александров.

Той подчерта, че заплащането не е равно на авторитета и има проблеми, които по-високите заплати не могат да решат. Такова е положението с нападенията над учители: „Повече родители нападат учители, физическото нападение е много по-рядко, отколкото вербалното, то е всекидневно. Понякога обидата не означава някаква груба дума или псувня”.

Александров изрази възмущението от опитите на родители да определят какво ще учат децата: „Никой родител не може да бъде добър педагог за детето си, защото е с 1-2-3-4 чифта розови очила или, недай Боже, черни очила”. Именно промяната на отношенията между родители и учители според директора най-бързо ще доведе до подобряване на образованието у нас.

Той посочи, че в 51 СУ ще се учи с черно-бели учебници, защото са по-леки, а онлайн инструментите вече са достатъчно навлезли в учебния процес. „Децата изобщо не се срамуват, имат други предмети, които ги различават социално… даже колите в XII клас”, коментира Асен Александров и добави, че някой с комплект цветни учебници може даже да стане обект на присмех заради прекалено голямо ученолюбие.