Рисунки върху спасителни термични одеала, видеоарт и първата в България изложба-инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев "Като в тъмно огледало".

Снимка: Ладислав Цветков

Проектът ще бъде представен в София от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Откриването е в 18 ч., съобщават от екипа.

Първият самостоятелен голям проект, който Ушев подготвя у нас извън киното, е провокация към публиката да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, различната гледна точка. Изследвайки темите за суетата, лъжата и спасението като личен и обществен акт, авторът "надписва" картините си със скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на автора това не е изложба, а инсталация и ще бъде преживяна от посетителите. „Ще видят една история, ще се замислят за лицемерието и за фалша.

Снимка: Ладислав Цветков
Инсталацията има послание и е направена като храм”, посочи той.

Ушев ще използва и експерименталната технология миксирана реалност в един от модулите си. Миксираната реалност добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда.

Снимка: Ладислав Цветков
Така в интерактивно преживяване се миксират реалният и виртуалният свят, където физическите и дигиталните обекти съществуват заедно и взаимодействат в реално време.

Изложбата ще продължи 3 седмици и този си вид няма да бъде показана повече.

Снимка: Ладислав Цветков
„Искам да остане само в определен момент – тя прихваща момента и го капсулира. За мен е важно да направя нещо,което да тръгне от България”, каза той.

Снимка: Ладислав Цветков

Изложбата ще бъде представена и във Франция и в Канада.

Използвани са материали на БТА