Холивуд се готви за война с новите платформи като „Амазон” и „Нетфликс” и последните скандали са „прочистване на редиците”. Това смята номинираният за „Оскар” български аниматор Теодор Ушев, който тази година е част от Академията.

„Не съм свикнал и никога няма да свикна. Не съм част от Холивуд и се надявам, че никога няма да бъда. Харесва ми да го наблюдавам като страничен наблюдател, за мен е като театрално представление – отивам, гледам го и си тръгвам”, заяви той в студиото на „Тази събота”.

Според него всички са знаели това, което после се превърна в кампании срещу сексуалните посегателства и дискриминацията, но чак сега е дошъл моментът, в който жените и хора от по-слабо представени раси и етноси да получат по-голяма роля в кинопроизводството. „Готвят се за война политическа и икономическа, искат да се прочистят от уязвимите точки, по които могат да бъдат атакувани политически”, смята аниматорът.

Тази година той участва в селекциите за анимация, чуждестранни филми, грим, специални ефекти и документално кино. Признава, че това означава гледане на много филми на тайни прожекции в малки частни киносалони. „Мога да си призная, че филмите на някои държави не ги изгледах докрай”, каза Ушев.

Без да коментира в подробности номинациите, той отбеляза, че има „много интересни малки филми като „Лейдибърд”

Снимка: Ладислав Цветков

Според него Холивуд се ориентира към социалното кино и вече супергероите се търсят сред обикновените хора.

Какво научи за себе си Теодор Ушев една година след номинацията за „Оскар”? „За себе си научих, че не трябва да се поддавам на славата, на никаква суета”. Отказал е висока позиция в „Дриймуъркс”, не се сърди за това, че международен проект с негово участие не откри европредседателството („Нямаше пропаганда на държавата, което може би е надделяло”) и подготвя представянето на арт инсталация със смесена реалност в Софийската градска художествена галерия.