Екипи от психолози и психиатри са изпратени в Бургас, за да оказват необходимата психологическа помощ и подкрепа на хората, които са станали свидетели на терористичния акт.

Медицински екипи от Бургас, Варна и София се грижиха за ранените от атентата в на бургаското летище.

Доктор Веселин Джендов е на смяна в бургаската болница, когато докарват тежко ранените от взривения автобус.

„Не искам да се героизира нашата професионална намеса. Нашата професионална намеса беше точно това, което трябва да се направи. Нищо изключително нямаше. Такива травми и в такава обстановка, когато има други паралелно много ранени, това са местата, където за секунди трябва да се вземе решение какво да се прави. Това е гърлото на бутилката – когато има много пациенти и когато трябва да отсееш кой на първата секунда трябва да бъде опериран, кой може да изчака”, каза д-р Веселин Джендов.

Докторът, който е наполовина израелец, е бил свидетел на атентати в Израел. След терористичния акт у нас обаче усетил чувство на гняв.

В болницата д-р Йорданов се грижи за жена, която е пострадала от шрапнел след взрива.

Колегите бяха оперирали през корема и бяха зашили черния дроб и диафрагмата. И когато се реши, че пациентката ще бъде транспортирана в София, смених дренажа, за да гарантирам времето по време на транспорта, разказа Йорданов.

Друг от софийските лекари- доц. Николай Младенов, определя обстановката като военна.

"С тази разлика, че ние нямаме маскировъчни дрехи и нямаме каски. Иначе всичко друго си е като на война. Един пациент търсеше съпругата си, която се оказа, че е една от починалите жени. Тя е бременна Други плачеха, трети се вайкаха, четвърти питаха къде са нашите близки”, каза д-р Младенов, който е зам.-шеф на реанимацията във ВМА.

Най-трудно на лекарите било да изолират психиката си от ужаса и страха на пострадалите.

„Ако не притежаваш тази способност да запазваш хладнокръвие и пациентът и ситуацията са обречени на неуспех”, казва лекарят.

Преводачката Лиза Цанкова отива доброволно в болницата, за да превежда на лекарите. Тя също си спомня за болката в очите на мъжа, който търси съпругата си.

„Започна да плаче и казва: „Разбери, жена ми, жена ми е бременна, месец и половина, тя имаше два аборта, сега успя да забременее ин витро след 5 години опити", разказва Лиза Цанкова.

По-късно се оказва, че 44-годишната Кошава е сред жертвите на атентата, заедно с нероденото си дете. Лиза и сънародниците й знаят, че нямаме опит с атентатите, и се надяват да не го натрупаме.

Всички, които имат необходимост от специализираната помощ, могат да посетят кабинетите в Центъра за психично здраве в  Бургас или да се обърнат към мобилните групи на Областната дирекция „Социално подпомагане“, които да ги посетят на място.

Екипите се намират в сградата на лечебното заведение в ж.к. „Лазур“, „Парк-езеро“. Телефоните за връзка са 056/816-301 и 0879 292064.

За връзка с мобилните екипи на социалната служба нуждаещите се могат да се обърнат към РЗИ - Бургас на тел. 056/807-302 през седмицата, а през почивните дни – на мобилен тел. 0879 505252 – д-р Цанова.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти