Спешни мерки срещу огнището на морбили в София. Мобилен кабинет с безплатни ваксини отвори врати в столичния квартал “Христо Ботев”.

Мярката идва, след като здравните власти съобщиха за трима нови пациенти, заболели от вируса. В близост до училището на една от централните улици е разположен кабинетът, който в оборудван с 1000 ваксини. На място има медици, които да правят прегледи на всички желаещи.

Кабинетът отвори врати в 9.00 часа и ще остане в квартала, докато е необходимо. Вече няколко души поставиха имунизацията си срещу морбили.

Първи ваксината си постави Георги, дошъл да живее в квартала преди години. Няма личен лекар и не си спомня дали има ваксина срещу морбили. Други обаче се страхуват да поставят имунизация в мобилния кабинет.

Слухът за заразен плаши повечето жители на „Христо Ботев”. Много от родителите не пускат децата си на училище и детска градина.

Освен в мобилен кабинет, безплатни ваксини ще се поставят в още четири болници. В случай, че нямате спомен и данни за ваксина срещу вируса, може да си поставите такава. Тя няма да навреди дори човек вече да е бил имунизиран. Здравното министерство апелира всички родители, при установен пропуск в имунизационния статус на детето , сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.