Шест нови случая на морбили са установени у нас. Три от тях са в Софийска област. Така, заболелите вече са 27. Оказва се, че и новите заразени не са имали ваксина. Пациентите с морбили в инфекциозното отделение на болница „Света Анна” вече станаха седем. Преди 3 дни бяха приети пет деца.

Вчера е прието и детенце на 2-годишна възраст, което е лежало в Разложката болница заради инфекция на бъбреците. Днес е хоспитализирано и друго дете, на 10-месечна възраст, отново от Разлог. Всички седем деца не са имунизирани срещу морбили и са с придружаващи заболявания. Най-малкият пациент е на 4 месеца. Всички са без опасност за живота.

„В момента морбиловата инфекция влошава основните заболявания  на децата, които смея да кажа, че контролираме нещата, но това е инфекция и никой не може да каже накъде ще тръгне”, каза д-р Петър Петров, УМБАЛ „Света Анна”.

„Много ми е странно като се каже – какво от това, че моето дете не е ваксинирано, какво ви пречи? Ами пречи точно това, че това 3-годишно дете, неимунизирано, влиза в контакт с друго болно детенце, дошло извън страната, развива морбили. И така, тези 4 деца, които не са във възраст за имунизация, се разболяват”, заяви д-р д-р Гергана Николова.

В Благовградско над 200 души са били в контакт със заболелите.

„Направени са имунизации в Разлог и района, общо 86 до момента. Издирени са лицата с пропуснати имунизации”, съобщи д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград.

"Хора, които се връщат от чужбина, нека не контактуват първата седмица с деца под еднагодишна възраст. В интерес на тяхното здраве е”, съветва проф. Тодор Кантарджиев.

Трите нови случая на морбили от Софийско са на майка и 2-годишното й дете, както и 9-месечно бебе. Всички са пребивавали на един адрес в кв. „Христо Ботев” и не са имунизирани. Няма данни да са били в контакт със заразени от Благоевградско. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.

Заради случаите на зараза, здравното министерство разпореди на общопрактикуващите лекари да издирят неимунизираните лица между 13-месечна и 18-годишна възраст и да им бъде поставена една доза ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили, съветват от здравното ведомство.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар, се казва в съобщение на здравното ведомство.