Продължават да се увеличават случаите на морбили у нас. По последни данни на здравното министерство заболелите вече са 27.

Три от тях са в Софийска област. Всички седем деца, постъпили в УМБАЛ „Света Анна”, са с придружаващи заболявания.Настанените за лечение вчера дете на две години, 10-месечно бебе и 19-годишната му майка, която е бременна – заразили са се в детското отделение на болницата в Разлог.  Те са без опасност за живота. 

„Всички са от София, но по адресна регистрация са извън София – от Костенец. Състоянието им е задоволително – с остра вирусна инфекция, каквото представлява морбилито. Няма опасност за плода при това заболяване. Те ще останат 4-5 дни, докато премине острата фаза на заболяването и карантинния период. Няма информация да са влизали в контакт със здрави хора”, посочи д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

Д-р. Мангъров допълни, че основната причина да се разболеят е, че пациентите са неимунизирани.

„Това са хора, които непрекъснато са в движение. Регистрирани са на едно място, живеят на друго, на практика те нямат личен лекар, а ако имат не могат да ги контролират. Може да се очаква, че всички, които са били в контакт с тези 27 души и не са имунизирани, да се заразят”, каза още д-р Мангъров.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили, напомнят от ресорното министерство. Епидемиолозите призовават родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.