НЗОК ще може да договаря отстъпки за всички лекарства. Това ще бъде нормативно регулирано след около месец, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след среща с представители на фармацевтичната индустрия.

Комисията по цени и реимбурсиране работила бавно, тъй като членовете й не били ангажирани изцяло с нея. Поради тази причина Атанасова предлага създаване на административна част към комисията, която да работи постоянно.

От Българската асоциация на генеричната фармацевтична индустрия и от Асоциацията на научно изследователските фармацевтични фирми са настояли да бъде запазена Комисията по прозрачност и да има публична информация за разходите за лекарства, направени от здравната каса.

Общо 4,5 млн. лв. е спестила до момента касата от договаряне на отстъпки на лекарства, каза шефът на дирекция "Лекарствена политика" Полина Пенчева.

НЗОК започна процедурите по договаряне с повече от година закъснение.

Предстои обсъждане на процента на надценката за търговците на едро и на дребно на лекарствата.

Министър Атанасова съобщи още, че е обсъдено да се промени обхватът на държавите, с които България реферира цените на лекарствата, но вероятно те няма да бъдат извън ЕС.

В опит да намали цените на медикаментите, още по времето на Стефан Константинов здравното министерство предложи да се увеличат държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък.

В момента за всяко лекарство от списъка се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята бе към тях да се прибавят още три, извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция. По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС, посочиха тогава от ведомството.

След скандала с преразхода на пари за лекарства, купувани от касата през миналата година, анкетна комисия в парламента разследва как се формират цените на лекарствата. Предложението бе левицата и бе подкрепено от 81 депутати от ГЕРБ, които също искат да бъде обяснено как са формирани цените на медикаментите.