Здравната каса е успяла да намали цената на 38 медикамента, дни след началото на договарянето с фармацевтичните фирми. Отстъпките са до 37,3%, като касата ще икономиса малко над 4 милиона и 200 хиляди лева.

От утре здравната институция ще купува на по-ниски цени 25 лекарствени продукта. Поканите към фирмите, които имат разрешение за употребата им, били изпратени още в началото на октомври, твърдят от касата.

Предстои подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите били подали документи през последните дни.

Медикаментите са за лечение на рак на млечната жлеза, на простата, диабет, ехинококоза, астма, хронични хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти за трансплантирани пациенти.

Касата започна процедурите по договаряне на отстъпки  i година закъснение и след скандала с преразхода на средства. През 2011 година НЗОК е платила 6 милиона лева повече, в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

Здравният министър твърди, че не е знаел за проблема, но скандалът може да му струва поста. Стефан Константинов получи няколко дни срок от премиера да "влезе в час”.

Министерството веднага излезе и с предложения за законови промени, които, според ведомството, трябва значително да понижат цените на лекарствата, заплащани от НЗОК.

Касата може да договаря отстъпки за медикаменти за домашно лечение, за които плаща изцяло и които няматаналог.

Отстъпки може да бъдат договорени и за лекарства, плащани частично от нея, по предложение на фармацевтичните фирми. Процесът по договаряне няма срок и компаниите могат да правят предложения по всяко време, посочват от НЗОК.