След повече от година забавяне и след скандала, заради който здравният министър Стефан Константинов може да се раздели с поста си, НЗОК най-после ще търси начини да намали цената, която заплаща за скъпите медикаменти.

Касата започва процедура по договаряне на отстъпки при лекарства за лечение на онкологични заболявания.

Самият Константинов сезира прокуратурата за договорите за лекарства, сключвани от НЗОК през 2011 година. Тогава управител бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а шеф на Надзорния съвет уволнената заместничка на Константинов Гергана Павлова.

Касата е платила 6 милиона лева повече, в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. А министър Константинов твърди, че не е бил информиран за преразхода.

Закъсняла реакция

НЗОК е изпратила покани за договаряне на отстъпки до 62 фирми, които имат разрешение за употреба на 284 медикамента, за които касата заплаща. Според методиката, по която ще се договарят медикаментите, стойността им няма да може да надвишава цената, която здравното министерство е заплащало по реда на Закона за обществените поръчки, посочват от касата.

Министерството пък излезе със законови промени

Според ведомството те трябва значително да понижат цените на лекарствата, заплащани от касата. За обществено обсъждане са публикувани изменения в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Предвижда се цените, на които НЗОК покрива медикаментите, да не надвишават цените им от 2010 г., когато договорите бяха сключвани от здравното министерство.

Така щели да се върнат ниските стойности на лекарства за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, чиито цени се вдигнаха до 3-4 пъти след прехвърлянето им към касата.

Също така, според здравното министерство, нямало да има възможност да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК, и които се осигуряват чрез търгове в болниците.

Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лева

или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти, са изчислили от здравното ведомство.

Втората промяна предвижда НЗОК да може да договаря отстъпки на лекарствата в позитивния списък не само за 100% платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички.

Предвижда се скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. В противен случай производителите ще бъдат санкционира.

От здравното министерство предлагат и увеличаване на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък.

В момента за всяко лекарство от списъка у нас се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция.

По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС, посочват от ведомството.