Депутатите постигнаха консенсус по необходимостта от създаване на анкетна комисия, която да разследва ценообразуването на лекарствени продукти - тема, която създаде напрежение сред обществото и управляващите и заради която си тръгнаха двама висши държавни служители.

Първа заради огромния и необясним скок в цените на медикаментите си тръгна зам.-министърката на здравеопазването Гергана Павлова. Тя бе уволнена от премиера Борисов заради „провала” й в осъществяването на координация и контрол върху дейностите в областта на националната лекарствена политика. Заради миналото й като мениджър в „Софарма” Павлова многократно бе обвинявана от лекари и аптекари и в това, че дори умишлено предизвикала поскъпването на медикаментите, тъй като прокарвала лобистки закони.

Ценовият скок в аптеките се оказа и капката, която преля чашата по отношение на работата на самия здравен министър Стефан Константинов. Въпреки че за искането на оставката му бяха изтъкнати редица други причини, една от основните бе именно „незнанието” му за случващото се около ценообразуването на лекарствата - поведение определено от премиера с думите: „Константинов оставя друг да му вади горещите картофи.”

Въпросът за лекарствената политика скандализира опозицията, която в лицето на БСП внесе предложението за временна анкетна комисия. То бе представено на депутатите от Нигяр Джафер от ДПС.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

„Ако има сектор, в който провалът е пълен и признат, както от опозицията, така и от управляващите, това е здравеопазването. Предложихме създаване на временна анкетна комисия, не за да се впишем в поредицата от много анкетни комисии. През последната година лекарствата, плащани с публични средства, са поскъпнали с 4-5 пъти – нещо необяснимо. Изслушването в комисията по здравеопазването породи още повече въпроси за отговорностите, правомощията, контрола, неупражнените възможности. Умишлени или неосъзнати са пропуските”, попита Нигяр Джафер.

Идеята на опозицията бе комисията да извърши необходимото разследване в срок от 1 месец, тя да се състои от 11 народни представители и да бъде създадена на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група и един независим депутат.

Съставът на комисията обаче се превърна в спорна точка за депутатите. Причината – ГЕРБ предложи, вместо равен брой депутати от всяка ПГ, членовете на анкетната комисия да са избрани на квотен принцип, т.е. според големината на групата. В крайна сметка това предложение беше прието, което пък разгневи опозицията. Колиция за България и ДПС подчертаха, че, имайки повече свои представители в комисията, управляващите ще възпрепятстват същинската проверка за вината по отношение на скъпите лекарства.

В замяна управляващите предложиха председателското място на БСП.

"Вие с тази комисия ще заметете следите, както сте свикнали да го правите, или просто ще метнете топката върху главата на бившия министър, за да ви е по-лесно. Категорично възразяваме не желаем председателско място за да опереме пешкира или да бъдем генерал на чужда армия", заяви Мая Манолова, депутат от Коалиция за България.

Така начело на комисията застава Галина Милева от ГЕРБ. Тя ще проучва цените на лекарствата цял месец.

На заседанието в Народното събрание присъства както премиерът Бойко Борисов, така и 8 министри.

Позицията на сините

Междувременно съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обяви, че неговата парламентарна група ще обяви свой пакет от решения още днес. Те щели да бъдат водещи в работа сините депутати – членове на анкетната комисия.

Снимка: БГНЕС

„До 2005 г. беше направен одит на отпусканите лекарства и харчените средства. Бяха направени остри констатации за нарушения и не последва нищо. Сметната палата трябва да извърши този одит в периода от 2005 г. до 2011 г. и трябва да го подкрепи със сериозен доклад, за да се разкрие какво е вършено през това време. Успоредно с работата на комисията трябва да се възложи тази задача, за да се ревизира дълбоко секторът и да се стъпи на здрава основа”, каза още Костов.

Според него пораженията в този сектор са върху цялата икономика, а не само върху българското здравеопазване. Лидерът на Синята коалиция попита как е възможно хората, които приемат лекарства, да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече.

„Раздуването на този пазар е нещо абсурдно – от 380 млн. лв. на 2 млрд. 300 млн. лв. Разходите са с четири пъти повече, което означава, че пазарът е елиминирал потребителското търсене, работни меса в други сектори, нанесъл е огромни поразии на цялата българска икономика”, заключи Иван Костов.