Данъчната кампания тази година ще се проведе със съвсем нови декларации. Те са почти два пъти по-малки, но коренно различни.

Около половин милион българи са длъжни да подават данъчна декларация за доходи извън трудовия договор. Тази година те ще попълват чисто нови формуляри - една от основните разлики е, че удържаните авансово осигуровки ще се посочват като обща сума, а няма да се разбиват на отделни - социални, здравни и т.н.

За разлика от преди, тази година отстъпка за декларации на хартия няма да има. 5% от дължимия данък ще се дава само за декларация по електронен път подадена до 31 март. Освен с електронен подпис, декларациите могат да се подават оналайн вече и с безплатния персонален код на НАП.

Минималният доход, на който и тази година ще се осигуряват самонаетите е 420 лева, а земеделските производители ще плащат осигуровки върху по-висока сума - 300 лв. Данъчната кампания онлайн вече започна - първата декларация е подадена 40 минути след получнощ. Кампанията на гише започва на 5-ти януари и приключва на 30-ти април.

На практика

Милен Миланов обработва 900 декара и разбира от земя. За отношенията си с данъчните разчита на счетоводител.

„При мене, както имаше един случай от едно недоглеждане, щях просто да изгоря. Не мисля, че е излишен разход счетоводството, тъй като не може да се занимава всеки с всичко”, обяснява решението си мъжът.

Според него е добре данъчната документация да се опрости – особено за по-малките стопанства и самонаетите. Според адвокат Емил Каменов обаче новите декларации не са по-ясни от предишните, а дори напротив.

„Новите данъчни декларации имат нова логика, която тепърва ще трябва да изучаваме установяваме и изследваме, за да можем да я подадем. Новата данъчна декларация не спестява усилия, единственото, което спестява е хартия”, казва юристът.

Риск от масово сгрешени декларации обаче според данъчните няма.

„Всички неудобства могат лесно да бъдат преодолени, попълвайки формуляра онлайн – декларацията следва сама логиката. Като ние сме готови да дадем съвет и помощ при попълването”, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров.

При затруднения данъчните обещават подкрепа на горещия телефон 0700 18 700.