Имам участие в няколко десетки офшорки, никога не съм крил, но „нямам 100-процентови мои фирми, нямам фирми в прекия смисъл на думата“. Това каза бизнесменът и кандидат за президент Николай Банев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира и думите на съпругата му Евгения, че вероятно през годините са дали милиони за корупция, като каза, че никога не е подкупвал държавен служител.

Банев обясни, че има участие в десетки офшорки, защото прави бизнес с компании и партньори в цял свят и с различни законодателства. Тези офшорки се създават с конкретна цел, например, когато се работи с банки, които „не са признати на световната арена“.

Това е напълно легално, увери Банев.

Помолен да коментира публикацията на „Биволъ“, че неговата офшорна фирма „Хънтли оучърсийз трейдинг корпорейшън“ е използвана за обявяване в несъстоятелност на друга фирма негова, Банев каза, че няма такова нещо.

Преди дни „Биволъ“ писа, че става въпрос за съдебен иск за 2 млн. долара, уважен от съдия Румяна Ченалова с цел да не се върнат парите на държавата, които Банев дължи по приватизационен договор. Според публикацията с определение на Софийския градски съд фирмата „Холандска мечта“ (наследник на „Финансово-индустриален концерн АКБ – Форес“) е обявена в несъстоятелност по производство инициирано от „Хънтли“.

„Холандска мечта“ беше огромно предприятие. То имаше договор за 20 млн. евро с холандското правителство за вредни емисии. Ние изградихме когенерации в „Полимери“ в Казанлък и Костенец и когато трябваше да започнем да получаваме пари за намаляването на вредните емисии, в предприятията влязоха синдици. Не е вярно, че това става заради предявени претенции от „Хънтли“. Претенциите бяха от НЕК, които отгоре на всичко дължат на „Полимери“ 40 млн. лв., обясни Банев.

По думите му „синдиците и частните съдебни изпълнители унищожиха огромната част от предприятията. Влизат, разпарчатосват, продават на безценица, унищожават бизнеси, изхвърлят хората на улицата“.

Корупцията е най-отвратителното нещо в България в последните години. Никога не съм давал пари на държавни служители и чиновници за корупция, но „чиновниците намират десетки, стотици префинени начини да ти вземат парите“, например започват да водят дела, каза Банев.

Огромна част от дружествата на семейството му, които са в несъстоятелност, са в това положение след ревизионни актове, „които ние, след години дела, оборваме“.

Схемата, по която чиновниците натискат бизнеса, започва от съда и стига до НАП, каза Банев. Той посочи, че „служители на почти цялата корумпирана верига на държавната администрация“ са искали подкуп на стотици негови мениджъри.

Бизнесменът каза още, че винаги е подавал коректно данъчната си декларация и ще я покаже, ако всичко по процедурата за регистрация за кандидат-президент мине добре. Той обаче добави, че „очаква специални номера от правителството на Бойко Борисов“.

За твърденията, че той и съпругата му имат 81 млн. лв. в сметки на офширни фирми, Банев каза, че това са поредната инсинуация и той е сред хората, които искат да се отворят всички офшорни сметки.

На въпрос защо неговото име изплува от Панамските документи, Банев отговори: „Защото съм от българските бизнесмени, които работят по цял свят. Искам да изплуват хората, които също работят по целия свят, но в сивата сфера на бизнеса – с проституция, наркомания, прикриват политическите пари. Знаете, че и с това правителство има свързани кръгове, които са изнесли стотици милиони извън държавата“.

Вижте целия разговор във видеото.