Монтана празнува след победата на местния оркестър „Виво" в петото издание на „България търси талант".

„Виво Монтана" съществува от шест години. Талантът им е безспорен, но зад него стоят много труд и подкрепата на други хора.

Музикалният педагог Цветан Цветанов е учител на вокалистките, участвали във финалното изпълнение. Те са част от формация „Торлашки напеви".

„Прийомът на народната песен, особено на нашите момичета, много добре се вплете в тази идея и се видя, че имаше успех", посочи Цветанов.

Съпругата на диригента Пламен Крумов също е музикант, а техният син е част от оркестъра победител.

Още със самото си раждане той беше в центъра на музикалните събития. Даже се майтапехме едно време, че ако на другите децата знаят какво е чук и пирон, той знае какво е мундщук”, споделя тя.

„Празникът не е само наш - на техните родители и семейства, а на цяла Монтана. Определено изиграха някаква такава обединяваща функция, която повдигна в еуфория целия град”, смята Ваня Крумова.

Диригентът обаче дължи музикалния усет на баща си Димитър, който е легенда в града преди него.

„Това е една приемственост - син, внук… Наредили сме се в редицата”, казва бащата на Пламен., който призна, че е очаквал победата.

„Много се радвам, че спечелиха! Да разберат, че и в Северозападна България има таланти и хора, които всичко могат!", коментира и майката.

Градът вече очаква любимците си да „почерпят" за феноменалния си успех с безплатен концерт.