Млекопреработвателите лобират за пълна забрана за употреба на растителни мазнини в млечните продукти. Освен това те искат контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден, а в магазините.

По думите на главен експерт в БАБХ д-р Райна Иванова обаче няма да може да бъде наложен пълна забрана. „В цяла Европа има такива продукти, и ако в България има такава забрана ще поставим в неравностойно положение нашите производители от тези в ЕС”, обясни тя.

Експертите съветват внимателно да се чете етикетът върху сиренето. Цена под 5 лв. за килограм пък би трябвало да е знак да се внимава.

Снимка: btvnovinite.bg

Продължава проверката в мандрите на данъчните и министерството на храните. Към момента са проверени 12 предприятия, като са открити нарушения. Все още не е ясно какви. Същевременно животновъди организират протест пред министерството в четвъртък.

По-рано днес стана ясно, че повече от половината от сиренето на пазара не е истинско.

Десет от големите мандри у нас влагат растителни мазнини в производството на млечни продукти.

Шокиращите разкрития са на Асоциацията на млекопреработвателите.

Снимка: btvnovinite.bg

Според  изнесените данни контролът в магазините от страна на Агенцията по безопасност е занижен.

Според официалните данни у нас годишно се правят по около 60 проби. Засечените отклонения са 8 за 2015 г. и 4 за тази година.

Санкцията са производителите, които не са отбелязали на етикета, че в продукта има мазнини е до 6000 лв. и спиране на производството период до една година.

Млекопреработватели, членуващи в алтернативната браншова асоциация - отричат злоупотребите да са толкова масови.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Владислав Михайлов  – зам.-предс. на Националната асоциация на млекопреработвателите и собственик на мандра, никой от бранша не би си позволил да рискува бизнеса си. „Твърдение за 50-60 %  е изключително прекомерно , изключитено засилено”, допълни той.

Потребителите пък масово се ориентират за качеството на сиренето по цената.