Любителите на търсенето на археологически ценности с металотърсач поискаха примирие с официалните археолози. Набеждаваните за иманяри и преследваните от закона настояват легално да практикуват хобито си.

На специална сбирка търсачи на съкровища от целия свят предложиха споразумение на Министерството на културата и на директорите на музеи да работят заедно за опазването на културното наследство.

„Надявам се в скоро време с археолозите да сме приятели - те ви обвиняват че сте иманяри, а вие искате да сте приятели - в другите държави такива като нас са герои,” заяви на срещата председател на федерацията по Металдетектинг Илия Илиев.

Проф. Норман Палмър, адвокат в областта на културните ценности, посочи, че в Англия 1666 предмета от англосаксонската ера са намерени именно чрез металдетектинг. „Не винаги в Англия намереното злато е на кралицата, понякога е на хората. Стават и грешки. Една дама намерила прекрасна монета. В музея й обяснили, че е национална ценност и че трябва да я остави в музея. Тя отказала и си я занесла вкъщи. Сега е осъдена,” разказа още професорът.

От представителите на държавата само директорът на Русенския музей се срещна с любителите на металдетектинга. „Хората, които работят с металотърсачи, могат само да са в помощ на музеите, защото музеите нямат нито техника, нито възможности. Ако се търси задължително връзката с иманярите, то това не е проблем на музеите - има си други органи, които отговарят за иманярите,” обясни доц. Д-р Николай Ненов.

В момента според българските закони е забранено да търсиш археологически обекти с металотърсач. „Всеки, който търси археологически обекти без разрешение, на практика извършва престъпление, наказуемо от една до 6 години и глоба до 15 000 лева. Няма никъде тълкувания що е търсене и що е археологически обект, нито кой има право да притежава колекция,” изтъкна проблемите адвокат Георги Георгиев.

Така например съдът отне един саркофаг и цялата колекция на Боян Минков от Видин. „Бях признат за виновен. Отнеха ми колекцията - признаха, че съм собственик, но понеже не съм я регистрирал, ми я отнеха, но ето за какви неща съдят хората във Видин: железен пирон, според вещите лица археологически обект, зъб и мънисто. Според вещите лица всеки човек български гражданин може да попадне в затвора,” оплака се Боян Минков. Сега той ще съди държавата в Страсбург.