Агенцията по трансплантация подготвя законодателни промени, с които догодина кръстосаното донорство да стане възможно и в България. Това е последната надежда за пациенти, които имат нужда от нов орган, но нямат съвместимост с роднини.

От 12 години седмицата на Николинка Кадикянова има само 4 дни, защото останалите 3 прекарва на хемодиализа.

Мамена е многократно – и от фондации, и от държавата. Като дете кандидатства за трансплантация в чужбина във Фонда за лечение на деца. В чакане на разрешение години наред, Николинка става пълнолетна и губи право на помощта.

„И ние от една надежда, която се беше надигнала не много високо, но на едно средно ниво, изведнъж се почувствахме 2 метра под земята”, коментира майката Тодорка.

Една от последните възможности е така нареченото кръстосано донорство.

При интервенцията двама пациенти си разменят органите на техни близки. Това е необходимо, защото трансплантациите от жив донор са разрешени само между роднини.

Майка и дъщеря са включени в листата на чакащите на болница в Турция. За да заминат, им трябват още 30 хиляди лева. „Ние сега вместо да се молим по-бързо да бъде трансплантирана, се молим по-бавно да ни намерят донор, за да съберем парите”, казва Тодорка.

Николинка мечтае да създаде семейство, като това, в което е израснала. Но докато е болна, това е невъзможно. „Не само двата бъбрека, а сърцето си бих дала за нея”, допълва майката ѝ.

„Искам да кажа на зрителите първо да са живи и здрави. И ако имат възможност, да помагат”, обръща се и Николинка.

Можете да се свържете с Николинка Кадикянова във Facebook. Ако искате да ѝ помогнете, можете да го направите чрез дарителската ѝ сметка или със SMS:

Николинка Иванова
IBAN: BG90 BPBI 7940 1079 6591 01
BIC: BPBIBGSF

DMS 17 777 с текст NINA