Има постъпила жалба за спрените процедури за магистрала „Хемус” в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това обяви пред БНР говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов спря поръчки за магистрала „Хемус” и призна, че го прави, защото има съмнение, че поръчките са спечелени от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. Формалният повод беше липса на финансиране.

Борисов обяви вчера, че автомагистрала „Хемус“ ще се препроектира, за да се намали цената на трасето. Той беше категоричен, че неустойки за спрените поръчки няма да се плащат.

След поръчките за „Хемус” по нареждане на министър-председателя бяха спрени още много поръчки на министерства, агенции и общини.

Гаврилов уточни, че в КЗК само през миналия месец са постъпили 70 жалби за спрени процедури.

Те са към общини, към Фонд "Затворно дело", към Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не по самата процедура, уточни говорителят на комисията.

Към "Стратегически инфраструктурни проекти" в КЗК има четири жалби, уточни Гаврилов. Една от тях е за спряна процедура за изграждането на тунела на автомагистрала "Струма", останалите три  за прекратяването на поръчката за строежа на лот 2 на автомагистрала "Хемус".