Израел, Русия и САЩ са държавите, които работят ефективно срещу тероризма и разполагат с изпреварваща информация за действията на групировките. На техния фон европейските служби нямат абсолютно никакво агентурно присъствие. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” бившият съветник на премиера по външнополитическите въпроси Боян Чуков.

„Това, което виждаме с БТР-ите по улиците, е едно шоу за успокояване на общественото мнение – в Израел, САЩ и Русия това не се прави”, посочи той.

Според бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, атаките, дошли след ареста на заподозрения за атентатите в Париж Салах Абдеслам, са дело на друга терористична клетка и представляват „сериозна демонстрация на сила”.

Той подчерта, че вчерашните атентати са „терористична операция” със сериозна логистика. „Отговорността в голяма степен трябва да се търси от специалните служби на Белгия, но и на Франция”, подчерта той.

По думите му именно от тях се очаква да разполагат с изпреварваща информация за действията на джихадистите, но за целта е нужна добра агентурна мрежа, каквато явно няма в изключително затворените мюсюлмански общности.

„Терористите в Париж и в Белгия са хора, които са расли в Европа. Те са рожби на демокрацията, която имаме днес в Европа. Още не са се включили тези 2000 джихадисти, които са дошли в Европа да водят терористична война”, предупреди Боян Чуков.

Според него проблемът е, че в сравнение с атаките в Париж, сега имаме удар по център, който е критичен за цялата страна.

Чуков изрази мнение, че Европа е тръгнала по пътя на разграждане на националните държави, което върви ръка за ръка с разграждането на силовия сектор и сега пред Стария континент има 3 алтернативи: да стане сунтитски или османски халифат; фашизмът в лицето на появяващите се паравоенни формирования да се завърне или да се тръгне към реална борба с екстремизма”.

„Координация в Европа не може да има, не може едно много мощно разузнаване да сътрудничи с едно дребно разузнаване, което не може да си позволи да плаща заплати”, подчерта той. Киров също посочи, че службите у нас от 25 години са хронично недофинансирани и в резултат не могат да изградят своя мрежа от информатори.

В същото време, той беше категоричен, че България е не само потенциална, но и реална цел на терористите.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“