Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро.

Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с „Атомстройекспорт“. С него основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ „Белене“, е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“. Става дума за корпус, парогенератори и друга техника, съхранявана на площадката на ядрения остров.

Енергийни експерти твърдят, че техниката първоначално е била оценена на 295 мнл. евро, а след това цената се е сринала до 164 785 000 евро. Допълнително страната ни се е задължила да поеме и всички разходи за транспортни такси и мита, включително на руска земя.

За сметка на НЕК са били всички разходи, свързани с изследването и опаковането на оборудването и на техническата документация от купувача, товаренето и разтоварването, транспортирането до Руската федерация, транспортното застраховане и провеждането на ремонтно-възстановителните работи в Русия, митническото освобождаване, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора.

Така, съгласно подписания договор, стойността на оборудването е намалена със 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. В този размер е и вредата за НЕК.

На практика България получава едва 87 млн. евро за оборудването.

„Част от оборудването е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“, като стойността, на която са се договорили, е близо 165 млн. евро. Приспадайки разходите, които са поети от НЕК, на практика сме продали оборудването на половин цена“, коментира говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че нарушенията са изключително тежки. Ръководената от нея преди време Агенция за държавна финансова инспекция е извършила осем проверки на строежа на централата.

Сигурна съм, че само двама изпълнителни директори не биха могли да вземат такива решения, коментира тя.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с мярка „Подписка“ и забрана да напускат страната. 

Не открихме Мардик Папазян за коментар.

„Няма да кажа нищо, каквото и да ме питате. коментарът ми е: „Без коментар“, пък заяви Любомир Велков.

Пред прокуратурата и двамата са обяснили, че не разбират обвинението.

Продаденото от тях оборудване от девет години е в Русия, с него е изграден Пети блок на Калининската ядрена централа, твърдят експерти. Според тях то продължава да работи без проблеми.

Разследването по делото продължава. Ще има още обвинения, твърди прокуратурата. Развръзката се очаква още до края на тази седмица, но засега не е ясно колко високо в йерархията ще стигнат обвинителите.

По информация на bTV се очаква в следствието да бъдат привикани още висши служители в електрическата компания и хора от Българския енергиен холдинг. Именно те е трябвало да упражнят контрол върху сделката и не са го направили.

По времето, по което е подписан договорът, енергиен министър е бил Петър Димитров. Засега обаче прокуратурата няма данни, той да е одобрил сделката.

Страната ни беше осъдена да плати над 1,2 млрд. лв. на руската страна заради „Белене“, като обаче в замяна трябваше да получи по-рано поръчаното оборудване, в което влизат и два реактора.

Управляващите прокараха през парламента закон, с който на НЕК ще бъде предоставен кредит, за да се издължи с руснаците. Впоследствие се очакваше, че компанията ще върне парите след препродажба на енергоблоковете или след приватизация на проекта и реализирането му у нас от стратегически инвеститор.

Енергийният министър Теменужка Петкова обаче призна, че вариантът „препродажба“ е неизгоден за страната ни.

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)