14 наши сънародници от Смолянско останали без работа и подслон в Англия, след като заминали с обещанията за работа във ферма срещу добро заплащане.

Групата се доверила на тяхна позната, която била работила в същата ферма и се върнала доволна. По думите им първоначално тя обещавала, че всеки от тях ще взима по 1200 лв. на седмица.

Всеки от групата сам платил самолетния си билет до Великобритания, след което платили и транспорта до самата ферма. Когато стигнали там обаче действителността се оказала съвсем различна.

Те щели да работят само един ден в седмицата, защото нямало достатъчно работа за всички. Заплащането също не било обещаното – щели да получават по 30 паунда на ден.

Били им обещани каравани, в които да живеят докато трае работата, но и това не случило – място за тях нямало.

Наша сънародничка спасява българите като ги приютява безвъзмездно в дома си в Лондон след като те пракарали кошмарна нощ без подслон. Тази нощ те успели да се приберат у дома.

Излъганите българи никога няма да забравят жеста на нашата сънародничка, която пожела да остане анонимна, но ги взела с колата си от фермата и ги приела в дома си.

Нина Величкова заминала за Англия, за да изкара пари за семейството на бременната си дъщеря.

Тя вече няколко пъти работила в чужбина като берачка на ягоди и боровинки. Била сигурна, че и този път всичко ще бъде наред.

„Първите два дни са ми кошмарни... просто тези два дни не искам да си ги спомням, че съществуват. Добре, че в Лондон се намери човек да ни подаде ръка. Бях с 40 градуса температура. Унижението беше страшно голямо”, сподели Нина.

Казва, че се чувства не само излъгана, но и унижена.

Вместо с припечелени пари се връща с минус 1000 лева, но за дъщеря й това не е от значение, защото майка й е жива и здрава.

След случилото се семейството е категорично, че Нина няма да работи повече в чужбина.

На загуба са и Стефка и Божидар. Тръгнали за Англия с една голяма мечта – да съберат пари за ремонт на къщата си. Връщат се без мечта и без планове за бъдещето.

„Първите дни там бяха кошмарни. Мислех, че това се случва само на филм, но уви”, споделя Стефка Парова.

„Това ще остане травма в живота ни, че ни се случи, ще го помним цял живот. Ние за пръв път излязохме от България”, разказа Божидар Ковачев.

И докато съберат пари за ремонт, младото семейство ще живее в една малка стая, а утре животът им започва отначало – ще търсят работа.

Половината от потърпевшите все пак са решили да останат в Англия, за да си търсят работа.

Междувременно става ясно, че фирмите посредници за работа в Англия прибират между 300 и 500 лв. на човек. Тези, които не са одобрени, рядко си връщали парите, а наетите често пък оставали на пътя.

Това разказа пред камерата на bTV Георги Калев, който е работил в няколко ферми в Англия.

Разказите на нашите сънародници вижте във видеото: