1004 сгради имат договор с Българска банка за развитие и първите 3 ще бъдат готови за строителните работи до юни в Благоевград. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Има и лоши ученици, като например община Сопот, в която има обявена тръжна процедура за около 16 млн. лв. за всички сгради, цялото проектиране и строителство да бъде дадено на една фирма. Това е крайно недопустимо по програмата. Има и други общини, като нея, но не чак в такъв мащаб. До есента се надявам, че първите сгради за саниране е са готови", уточни министърът.

Тя отново обяви, че санирането на панелните блокове не е предизборен трик на ГЕРБ. Това е част от управленската ни 4-годишна програма, категорична е Павлова.

„Във връзка с изявлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова държим да ви уведомим, че сме обявили обществена поръчка, която за момента сме стопирали и изчакваме инструкции от МРРБ. Спорът е единствено за броя на жилищните блокове включени в една обществена поръчка”, съобщиха от дадената за лош пример община Сопот.

Оттам напомниха, че от страна на министерството държат всеки един жилищен блок да е предмет на отделна обществена поръчка.

„Всяка една процедура струва на общината средно около 4 хил. лв (възнаграждения, командировки, пътни за външни експерти) и други разходи за комисията – за 18 жилищни блока това са 72 хил. лв – средства на община Сопот, които не се възстановяват от министерството”, оплакаха се от кметството.

Според общинарите от Сопот казусът е общонационален и би натоварил бюджета на всяка една българска община.