Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класната стая, а ако са със специални потребности - вкъщи, уточниха здравните власти днес.

Снимка: bTV

С тестването децата ще се върнат в клас най-рано в сряда и то в паралелките, където повече от половината родители са съгласни с изследването.

Снимка: bTV

Ако процедурата покаже резултат и се осигурят още количества тестове - седмица по-късно в училище ще влязат и учениицте от 5. до 7. и 12. клас.

Тестове няма да се налагат за учениците, които имат документ за преболедуване или ако са над 12 години - са ваксинирани.

От образоваленото министерство обясниха и че децата със специални образователни потребности ще се изследват от родителите вкъщи.

Тестовете са два варианта - при първия детето отделя слюнка в торбичка, която се смесва с реактив, разклаща се и се поставят три капки върху плочката за резултат.

Снимка: bTV

Подобна е процедурата и при втория тест, където се използва фунийка.

Резултатите са готови след 15 минути. Всяко училище ще получи тестове от един вид, определен от Министерството на образованието.

При положителен резултат се прави втори тест от медицинско лице. При същия резултат ще се карантинира цялата паралелка.

За да се върнат към присъствено обучение учениците от 1. до 4. клас е необходимо поне половината родители от паралелката да са съгласни с тестването.

Снимка: bTV

Родителите са раздвоени.

"Аз не виждам друга реалистична възможност те да се върнат в клас, не трябва да се връщат без мерки", казва Александра Русева.

"Два пъти седмично да мисля за смърт, за болести, дали детето ми ще попадне в тая група, това за мен е един психически дисбаланс в учебната система", обяснява Полина Колева.

Тестовете ще са два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък. Времето - около 30 минути. Частните училища също ще получат безплатни тестове за малките деца.

Снимка: bTV

"Аз мисля, че е добре да се направят такива тестове на децата, защото по този начин ще бъдат спокойни и останалите деца, и родителите, и ние, въпреки че аз съм ваксинирана", смята Гинка Кръстева, преподавател.

"Тук според мен трябва да се намесят външни доброволци. В 22. училище имам над 400 деца начален етап, представете си колко време ще отнеме. Ами ако някоя от хигиенистките откаже, аз не мога да я задължа", обяснява Елена Кърпачева, директор на 22. СЕУ.

Част от училищата пък ще поискат доброволци от Медицинския университет.