От организационна гледна точка децата могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември. Ние работим по този план в сряда те да бъдат на училище, ако тестовете бъдат доставени своевременно от дистрибуторите. Ако те ги доставят най-късно в понеделник, създаваме цялата организация в сряда децата да бъдат в клас.

Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Всички деца от 1. до 4. клас в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 души, ще бъдат тествани с щадящи тестове два пъти седмично.

За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване, антигенен, или PCR тест.

Единствено изключение ще правят децата със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи.

"В дните понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят 30 минути за тестване, при промяна на дневния режим", каза образователният министър.

Минималният праг за връщане на учениците от 1. до 4. клас в училище ще бъде поне 50% от тях да имат такова желание. За учениците, чиито родители не желаят децата им да бъдат тествани, обучението ще бъде организирано синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището.

При огранизацията на тестването в училище ще се включат и медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал. Те ще трябва да имат валиден документ за ваксиниране или преболедуване или да се тестват 2 пъти в седмицата.

Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение за оставащите 2 месеца от 2020 г. със средства от бюджета за 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!