Мащабна акция на Антикорупционната комисия, прокуратурата и ГДБОП.  Десети час текат обиски в офиси и жилища на Румен Гайтански - Вълка. С разрешение на съда има и иззети автомобили на негови фирми.

Акцията е на Антикорупционната комисия, държавното обвинение и ГДБОП. Обискирани са 6-7 адреса в София и Кърджали. Все още е затворен най-големият офис на една от фирмите, свързана с Гайтански. Оттам утре ще бъдат иззети няколко автомобила.

Акцията е свързана с неизплатен от Гайтански заем, според вътрешния министър, на стойност около 150 милиона лева.

Миналата седмица от Антикорупционната комисия съобщиха до медиите, че „има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лева от Българската банка за развитие, които са довели до значително ощетяване на банката - съответно финансовия интерес на държавата.“

Екипите на Антикорупционната комисия, жандармерия и полиция влязоха в два имота на улиците „Оборище“ и „Московска“ рано тази сутрин. А друг техен екип затвори най-големия офис на една от фирмите, свързана с Гайтански. От халетата бяха конфискувани няколко луксозни автомобила, за които съдът е дал разрешение.

Снимка: bTV

От Антикорупционната комисия казаха, че имат данни как колите са купувани с отпуснат кредит.

 

Миналата седмица стана ясно, че държавата е ощетена с милиони заради необслужен кредит. Става дума за отпуснати през 2019 година 150 млн. лева на фирма  - „Роудуей кънстракшън“, управлявана, според КПКОНПИ, от лице с инициали Р. Г. По наша информация това е Румен Гайтански - Вълка.

Преди дни се разбра, че ББР е продала за малко над 5 млн. лева фирмата  „Пътстройинженеринг“ АД, с която е обезпечен въпросният кредит. Сега сделката се разследва.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

Според директора на банката, службите и прокуратурата са сезирани за кредита още през 2021 година, защото още тогава е било ясно, че отпуснатите 150 милиона лева нямат реално обезпечение.

„Като гражданин мога да Ви кажа, че са отпуснати 150 млн. лева и банката има огромна възможност да събере може би не повече от пет“, заяви пред bTV изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.

 

От КПКОНПИ съобщиха и че в хода на разследването са събрали данни,  че фирмата „Био майнинг“, също управлявана от Гайтански, е дала заем на друга, свързана с него фирма – „Кристална вода“ АД, а тя от своя страна през 2019 година е погасила задълженията на ТЕЦ ВАРНА АД към Търговска банка Д. 

По това време мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Потърсихме за коментар ТЕЦ Варна още миналата седмица.  Досега нямаме отговор.

Според информация на bTV , Гайтански не е бил в България до миналия  петък, когато се е завърнал в страната. След това обаче, отново е напуснал.

Вижте във видеото коментар на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията е гост.