Театрите у нас затварят поне за 10 дни от понеделник заради новите противоепидемични мерки. Какво ще стане с продадените билети за отменени постановки? И как реагират на новия локдаун в актьорската гилдия?

Освен театрите, от понеделник затварят кина, музеи, спират и концертите.

В Сатиричния театър „Алеко Константинов“ по ирония на съдбата тази вечер се играе постановката "Прощална вечеря", а залата е пълна на 1/3 от капацитета си, съгласно изискванията.

Някои от артистите определят новата мярка със затварянето на театрите като необходима за справяне с епидемията. За други е напълно ненужна.

Снимка: btvnovinite.bg

Представленията са на пауза. Но репетициите в Сатирата продължават. Включително за моноспектакъла на Теодор Елмазов. Вместо след седмица премиерата ще е в средата на април.

„Леко демотивиращо. Тъкмо си се нахъсал и само една седмица те дели от премиерата, а това се случва вече за втори път“, казва Теодор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Означава прекъсване на контакта със зрителите, означава вътрешна изолация, означава проблеми и ние се опитваме да употребим тази ситуация в наша полза“, допълва режисьорът Валентин Ганев.

Директорът на театъра приема ограниченията, дори настоява за по-строги.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сменихме фокуса, сменихме приоритетите, фокусът отиде към камерните представления, моноспектаклите, много бързо 8 премиери имахме миналото лято. И сега имаме 200 000 лева плюс за първите два месеца“, Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Не такава е тенденцията в театър "София", където отчитат между 50 и 70 на сто по-малко приходи.

Снимка: btvnovinite.bg

След отмяната на постановките, билетите за представленията могат презаверени или да бъдат върнати и съответните суми възстановени.

А от министерството на културата припомнят, че са осигурени средствата за заплати и осигуровките към тях на всички служители в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства.

Снимка: btvnovinite.bg
"Мярката, приета за времето на извънредното положение и с действие до шест месеца след неговата отмяна, гарантира дейността на държавните културни институти за периода на повече от 2 000 творци на държавна работа", допълват от ведомството.

  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас