Новото 50-о Народно събрание е факт, но гласуването за шеф на парламента забуксува и ще продължи в четвъртък.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за правителство с ДПС и ПП-ДБ и предупреди, че ако това не стане „летим към нови избори“.

А лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа във Фейсбук, че партията няма да подкрепи кабинет с първия и втория мандат – съответно на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

Така практически Народно събрание заработи, но не съвсем. Защото в първия си ден новите 240 депутатите не успяха да намерят път един към друг и да съберат мнозинство за избор на свой председател.

Все пак тържествените моменти не липсваха – първи звънец на парламента, клетва, с която народните представители обещаха „да се ръководят от интересите на народа“, както и заявки за следващи действие на политическия терен.

Според някои партии е време за редовна власт, според други – може и да не се получи този път. 
А в първия ден – имаше и закъснял депутат, който не успя да се закълне, както и такъв, който пожела да си тръгне от парламента.

Вратите все пак отвориха врати рано сутринта за новите 240 депутати.

„Народът ни постави изключително важни задачи и ние трябва да оправдаем доверието. Време е да върнем здравия разум“, каза Силви Кирилов от ИТН.

Да се закълне обаче не успя Николай Марков от „Величие“, който закъсня за първия си работен ден. „Влязох 20 минути по-късно, не успях да положа клетва и затова излязох. Имах си причини“, обясни Марков.

И докато Марков търсеше вариант да положи клетва, то Христо Иванов от ПП-ДБ реши да се откаже от нея. От депутатската банка той се отправи към деловодството на парламента, за да депозира оставката си.

Снимка: БГНЕС

А в пленарната зала дойде ред на заявките. Първите и вторите в парламента призоваха за редовно правителство, защото „България има нужда от стабилен кабинет“.

„Готови сме да направим крачка назад, да направим необходимите компромиси. За нас вторият вариант са нови предсрочни избори“, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Призовавам всички евроатлантически сили да се включат в съставянето на кабинет и на мнозинство, защото това е изключително важно“, заяви и Йордан Цонев от ДПС.

Бившите им партньори – ПП-ДБ обаче категорично заеха местата на опозицията. „ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха. Сега е време те да поемат политическата отговорност и да съставят редовно правителство, защото нямат зад кого да се скрият“, посочи Николай Денков от ПП-ДБ. 

БСП и ИТН видяха шанс за кабинет само във формулата „експертно правителство“.

Снимка: БГНЕС

„БСП няма да е партията, която ще се превърне в участник в поредния проект на управление чрез партийно парцелиране на изпълнилата власт“, заяви Атанас Зафиров от БСП.

„Никой не може да бъде едноличен спасител, обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми“, категоричен е Тошко Йорданов от ИТН.

„Възраждане“ заложиха на изводите. „70% от нашия народ предпочете да остане вкъщи в изборния ден и така практически гласува вот на недоверие на собствената си държава“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“

А „Величие“ – на предупрежденията. „Днес за българските граждани дали ще бъде мръсници, или герои зависи само и единствено от нас“, каза Виктория Василева от „Величие“.

Снимка: БГНЕС

И въпреки заявките – новите депутати си тръгнаха от пленарната зала с недовършена работа и блокаж при избора си на председател.

„Днес видяхме няколко неща в Народното събрание, които не могат да бъдат характеризирани като положителни парламентарни практики. Освен че липсваше онази тържественост, която е характерна за откриването на всеки нов парламент, бяхме свидетели на едно закъснение, което доведе до невъзможност за полагане на клетва“, коментира в студиото на bTV Новините д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Вижте какво още каза той във видеото: