„Мисля че ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат от нас подкрепа за правителство. Това е най-малкото несериозно, а значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса, сега очевидно не могат да сложат ред в него“, каза Асен Василев на пресконференция след провала на избор на председател на Народното събрание днес.

„Това е абсолютно безотговорно към всички български граждани. Последните 3 г. ГЕРБ ни пратиха на избори 5 пъти и не направиха нито едно правителство, надяваме се да не ни пратят на избори и 6 път“, допълни още той.

От парламентарната група на ПП-ДБ отказаха подкрепа на ГЕРБ за правителство и обявиха ролята си като опозиция. 

„ПП-ДБ ще бъде ясна проевропейска опозиция и ще се борим за всичко, което е по пътя на България за Европа и за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които всички си спомняме в недалечното минало“, каза Кирил Петков.  

„Тук важното нещо да се каже е г-н Борисов да не прехвърля отговорността върху другите партии. Той е първа политическа сила в момента, през цялата кампания заявяваше, че ще бъде водеща стабилна партия за управлението на България – сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл. Второ, следващият път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че съставянето на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване“, каза още Петков.

„Нашата коалиция е сплотена и обединена независимо от всички заклинания, които по време на кампанията бяха отправени откъде ли не. И всякакви опити за разцепление са безсмислени. Ще бъдем изключително ефективна опозиция, ще работим за българските граждани“, коментира председателят на ДСБ Атанас Атанасов.