„Тежка загуба на изборите, катастрофални резултати, поех отговорност и подадох оставка. Някой нарече това, което се случи дворцов преврат. Дворцов преврат с пешки и пионки, защото зад това, което се случва в момента в БСП стоят съвсем други сили“.

Това каза бившият председател на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“.

По думите ѝ през годините тя се е изправила срещу пет силни и големи групи, които са се обединили и случващото се с нея е естественият завършек.

„Червените барони на БСП, които за всички години не можаха да приемат, че един обикновен социалист е оглавил партията. Втората група са червените олигарси, които през целия преход използваха БСП, за да трупат лично богатство, тип Георги Гергов и Кирил Добрев. Третата група, която влиза рязко е либералното, олицетворявано от Сергей Станишев, те не можаха и няма никога да ми простят моята битка с джендър идеология. Четвъртата група си е т.нар. дълбока и паралелна държава – моделът ГЕРБ, Пеевски и всичко скрито в този модел. И в последните години се включи президентът Радев, защото той иска да е алтернативата, да има собствена партия, постоянно продуцираше партии и да унищожи БСП“, обясни Корнелия Нинова.

По думите ѝ тези групи са изпълнени с омраза и искат реванш. Нинова призова истинските социалисти да не се поддават на хаос и внушения.

„Зафиров поема партията, Гуцанов групата, която е разделена на две, Кристиян Вигенин – еврогрупата. Ще ги употребят, казах им го – да свършите мръсната работа и ще ви изхвърлят, но те сега са опиянени и правят грешка след грешка. Болката ми е за БСП и за истинските социалисти. Най-много ме заболя от най-близките – Зафиров, Гуцанов, Вигенин“, посочи Нинова.

 

Тя каза, че няма връщане и категорично няма да си оттегли оставката. По думите ѝ в момента текат процеси с цел тя да не бъде допусната до пряк избор за лидер на БСП.

„Дали да бъда изключена от партията, дали да бъда наказана една година да не мога да кандидатствам за ръководни постове. Седи един мозъчен тръст и умува по кой член от устава да ме накаже с една цел – служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател. Искам да се обърна към социалистите – не давайте прекият избор да падне и председателят да се избира от всички членове. Ако до септември и октомври все още партия, организация и социалисти ме номинират и искат, ще обсъдим и ще реша“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея ще има правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

„Не знам каква форма – коалиция или скрита подкрепа. Ние, разбира се, ще гласуваме против. Мисля, че ще има правителство и е необходимо да има. Още едни избори ще са катастрофа. Според мен Борисов ни хвърли в избори, за да свали резултата на ПП-ДБ и те да са по-слаби и да по-удобен партньор. Обаче в момента се страхува от Пеевски да направи само такъв кабинет и търси още един партньор за параван. Ако го направят втори път, съвсем са си изгубили ума“, коментира бившият председател на БСП.

По думите ѝ в БСП е имало хора, които искат да управляват с ГЕРБ и ДПС.

„Каквото мога ще направя в групата да не се подкрепя такова правителство – на ГЕРБ ДПС и ИТН. Досега възпирах тези неща, сега ще видим“, допълни Нинова.