БСП решава кой да оглави партията след оставката на Корнелия Нинова заради резултата от изборите.

Така партията ще има нов председател след 8 години управление на Нинова. Новият председател засега ще е само временен и очакванията са това да е един от нейните заместници.

Спекулациите са, че вероятно това ще е Атанас Зафиров.

Дневният ред включва на първо място констатиране на оставката на Корнелия Нинова от Националния съвет, а след това избор и на временния председател.

Очаква се Националният съвет да предложи и кой ще е председател на Парламентарната група на БСП и кого БСП ще излъчи за заместник-председател.

„Поех отговорността и подадох оставката си до всички структури и членове на БСП. Вчера я изпратих и до Националния съвет, който се събира днес. Заедно с нея подадох до Пленума и оставката на цялото Изпълнително бюро. Както заявих по-рано, няма да участвам в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияя по някакъв начин. Но призовавам членовете на НС на БСП днес да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Нека се вземат най-добрите за БСП решения“, написа в профила си във Фейсбук Корнелия Нинова.

Снимка: БГНЕС

Младежкото БСП иска ново ръководство, което да обединява партията, а не да я разединява. Това заяви заместник-председателят на младежката организация Мина Кутева.

Тя представи „Пътеводител на социалистическата идея“, който съдържа основните стъпки, които партията трябва да предприеме, за да „заздрави своите структури и да върне доверието на българските граждани и на българските леви избиратели“.