Разследването на испанската полиция е показало, че има доказателства, които сочат, че в случая, който се свързва с името на бившия премиер Бойко Борисов, известен като „Барселонагейт“, са изпрани над 5 млн. евро.

Това заяви ексклузивно пред bTV министър-председателят Кирил Петков. В предаването "Лице в лице" Петков обяви, че в доклада на властите в Испания има снимки на бившия премиер и лидер на ГЕРБ.

Борисов отрече да има общо със случая и заяви, че скандалът цели отклоняване на вниманието на обществото от кризите. Той обяви, че няма и нама и да има къща в Барселона.

Докладът, който все още не е публикуван официално, но с който bTV разполага, е от 21 страници. В него има анализ на медийни публикации по темата като се започне от първата, с която започна скандала в испанския „Ел Периодико“, който свързва името на бившия премиер Бойко Борисов с къща в Барселона.

Освен на медийни публикации справката се позовава и на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Прави се подробен анализ на дейността и финансовите операции в Испания на Борислава Йовчева и на нейния баща Георги Йовчев, сред които закупуването на къща и бутик в Барселона. Йовчева и хората около нея са посочени като близки до Бойко Борисов.

За да потвърдят фактите от публикации и сигналите от испанската полиция, са наблюдавали и заснели семейство Йовчеви. Начертани са и схемите, по които парите влизат в Испания и стигат до Георги Йовчев.

Предварителните заключения са, че са закупени като инвестиция два имота за повече от 5 млн. евро. За трансфера на парите са използвани подставени фирми, намиращи се в Испания. Според слуховете финансовите инжекции са направени от частни лица.

Според медийните публикации средствата са свързани с висши служители на българското правителство, включително премиера Бойко Борисов. Подадената в жалбата информация е вярна и има доказателства за пране на пари.