Премиерът Кирил Петков коментира ексклузивно пред bTV испанско разследване, посветено на „Барселоагейт“ и висшестоящи български политици, за които се смята, че са замесени в пране на пари. 

„Докладът, който аз видях, нямаше точно споменато лице, но имаше снимки на Бойко Борисов. Не го уличават директно, но го дават като част от доклада и има замесени висшестоящи лица в тази афера. Факт е, че ако испанските власти са го открили това, а нашата прокуратура не е – как е възможно?“, коментира премиерът.

Министър-председателят коментира, че чуждите служби не целят да създадат дипломатически скандал, а просто подават информация на българските си колеги, като очакват прокуратурата у нас да си свърши работата.

„Г-н Божков през уикенда каза, че е давал лично пари на Горанов. Имаме толкова много доказателства и информация, така че прокуратурата да започне да работи. (…) Парите за къщата в Барселона идват от България, през български политици – с пране на пари. Докладът е от испанските власти, изпратено към МВР“, уточни Петков.

Премиерът беше категоричен, че потенциалът на българската икономика ще се отключи, ако се реши проблемът с корупцията по високите етажи на властта.

Снимка: Ладислав Цветков

В момента правителството прави списък с българи, живеещи в чужбина, които има образование да работят в службите срещу корупцията. По думите му, за да се изчисти системата са необходими независими хора, които да нямат свързаност с разследваните лица.

Петков повтори, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев: „Той си е бил с тези хора, бил си е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да започне да изчиства системата е нула“.

Министър-председателят каза, че най-бързият вариант е, ако Гешев сам си подаде оставката, иначе процедурата ще бъде задействана чрез съдебната реформа.

По думите му до осъдителни присъди ще може да се стигне чак след реформа в държавното обвинение.