Страната ни е потърсила помощ от партньорски служби след поредната вълна заплахи за поставени бомби. И днес десетки учебни заведения в различни градове бяха затворени заради предупреждения за взривни устройства.

Междувременно Софийската градска прокуратура започна разследване за престъпление против републиката. Водещата версия, която лансираха от МВР пък, е хибридни атаки, свързани с Русия.

Нови бомбени заплахи и затворени училища
Снимка: bTV

В столичното 22-о училище малко преди 7 часа сутрина е получено анонимно телефонно обаждане за поставени взривно устройство. Следва евакуация и неучебен ден.

Два часа по-късно заплаха, но чрез мейл, е изпратена до 102 учебни заведения в София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен, включително и към Университета за национално и световно стопанство. За втори пореден ден, в много от училищата децата напуснаха класните стаи, а учебните занятия бяха прекратени до утре.

Нови бомбени заплахи и затворени училища
Снимка: bTV

„Оглеждат класните стаи, гледат по бюрата, сервизните помещения. По-добре е да бъде запечатано училището за 24 часа, въпреки че съм сигурна, че няма бомба“, коментира директорката на 22 СЕУ „Георги С. Раковски“.

Точно в 9 сутринта, както и вчера, училищата във Варна получиха абсолютно същият по съдържание имейл. Евакуирани бяха учениците и в две гимназии в Бургас. В Сливен беше обявен неучебен ден. Заплаха получиха и в Университета за национално и световно стопанство.

 „Сформирахме кризисен щаб, който да реши как да действаме по-нататък. Той реагира много бързо. Университетът ще бъде затворен утре до 8 часа сутринта“, обясни ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Посолството на Русия излезе с остра позиция и отхвърли хипотезата за „руска следа“
Снимка: bTV

Директорите на учебните заведения работят с помощта на МВР, заяви министърът на образованието Сашо Пенов.

Предположенията за произхода на заплахите са най-различни, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани по някакъв начин с Русия. Такива съобщения има и в много европейски страни.

Нови бомбени заплахи и затворени училища: Разследват престъпление против Републиката
Снимка: bTV

„Източниците на атака са едни и същи, подходите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи“, добави той.

От МВР са категорични, че дотук заплахите не са реални, а целят привличане на вниманието. Вече има насоки за евентуално лице, съпричастно за изпратените съобщения.

След думите на вътрешния министър последва реакция на посолството на Русия у нас. Оттам осъждат заплахите към училищата, но отхвърлят обвиненията на МВР.

Посолството на Русия излезе с остра позиция и отхвърли хипотезата за „руска следа“
Снимка: bTV

„Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за „руската следа“, допълват от посолството.

Директори призоваха за актуализиране на инструкциите за действие при такива случаи, защото сегашните са от преди 20 години. Полицията обеща до два дни да бъде изработена общонационална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия и ще отсява реалните заплахи от мнимите.