Вълната от сигнали за бомби в училищата продължава. Заплаха беше отправена и срещу Университета за национално и световно стопанство.

Нов мейл е бил изпратен и тази сутрин малко след 9 часа до 102 учебни заведения в София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен.

Снимка: bTV

Според главния секретар на МВР заплашителните имейли са генерирани от лице извън България, а вътрешният министър обяви, че водещата версия е за хибридни атаки, свързани с Русия.

МВР си сътрудничи с две партньорски служби, за да идентифицират кой праща сигналите. Родители продължават да ни пращат сигнали, че децата им се връщат по домовете. 

Вместо с ученици 22. езикова гимназия осъмна пълна с полиция. Анонимен мъжки глас предупреждава за бомба. Този път по телефона.

В много училища получиха имейли като този: „Цялата човешка раса ще бъде унищожена. Ще ви поставим на колене във всички училища в София има самоделни взривни устройства. И скоро те ще взривят всички вас.“

На този фон директори на училища се оплакаха от липса на ясни инструкции за действие. Някои прибягнаха до популярните чатботове.

Бившият директор на отдел „Киберпрестъпност“ Явор Колев допуска такива заплахи да станат ежедневие.

Директори разказаха през bTV, че инструкциите им за действие в такива ситуации не са актуализирани от близо 20 години.