Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие, каза в "Тази сутрин" Явор Колев, бивш директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Според него те са показали, че не сме подготвени да реагираме в такива ситуации. Целта е била всяването на паника и страх и тази цел е постигната, на мнение е той.

"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", смята Явор Колев.

Според него писмото по имейла е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на държавата. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни той.

"Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", на мнение е Колев.

„Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация“, коментира от своя страна Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

„Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни“, каза още Стаматов.

„Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура“, смята той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „Родители“ случилото се е добър момент родителите да поговорят с децата си за безопасността в интернет, за подаването на фалшиви сигнали.

Училищният психолог Младен Владимиров призова да нямаме ренесанс на обажданията, защото сега от скука или търсене на внимание различни младежи могат да се повлияят и да започнат да се обаждат.

„Трябва да им кажем, че в 100% от случаите се разбира и затова по-добре не го правете“, каза Владимиров.