Вълна от сигнали за бомби затвори временно десетки училища в София, Бургас и Варна. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" започна разследване.

В 9:00 часа тази сутрин заплашително съобщение е разпратено по електронната поща до няколко столични училища. Сред тях е и 51 СУ ”Елисавета Багряна" в район “Красно село”.

“В него пише: "Човешката раса трябва да бъде унищожена, във всички училища са поставени тротилови заряди, скоро ще се взривят", каза директорът на 51 СУ “Елисавета Багряна” Асен Александров.

По изискване на полицията учениците са евакуирани, а часовете прекратени. Сред изведените на двора е и второкласникът Мартин.

“Казаха ни, че има бомба в училището, а то било фалшиво”, каза Мартин Карабойчев, ученик в 51 СУ “Елисавета Багряна".

По-късно часовете отново са възстановени.

“Имаме на входа фейс контрол, имаме охрана, с чипове се влиза. Немислимо е външни лица да влязат незабелязани”, добави Александров.

"Към момента не е установено реално потвърждение на тази заплаха, като Дирекция киберпрестъпления към ГДБОП работят по автора на този мейл", каза главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров.

Взети са и превантивни мерки в случай, че на изборите има подобна ситуация.

"Подготвени сме, имаме групи, които са в готовност да реагират, ако трябва съответния РИК за кратко е бъде спрян изборния ден, ако това се прецени от РИК, съответно ще се извърши проверка и изборния ден ще продължи”, добави Тодоров. 

Според експертите по киберсигурност най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България.

Срещаме се с експерт по киберсигурност, който ни обяснява, че най-вероятно заплахата е на глобално ниво и не идва от България.

“Имейлът е изпратен през “Гугъл преводач” до множество получатели, не само в България, но и до редица други училищни адреси, които най-вероятно са взети от пробити бази данни през годините в Македония, Гърция, а сигурно и в други европейски държави. Анализирайки ситуацията сякаш съм по склонен да вярвам, че не е реална заплахата, но трябва да се произнесат експертите по Национална сигурност и бомбени заплахи”, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Той допълва, че ако авторът на това деяние е извън пределите на България, няма как да бъде арестуван, но може да бъде поискана правна помощ от друга държава.

Сигнали за бомби са постъпили в над 15 училища в Бургас, а децата са евакуирани. Учебните занятия са преустановени за 24 часа. Не е имало паника. До този момент не са открити съмнителни предмети в сградите.

И в Бургас писмата за заплахата са подадени в 9:00 часа.

“Веднага напуснаха сградата. Играха си в Морската градина”, каза началният учител Радостина Ралева.

“Ние отреагирахме по протокола и по плана за реакция в такива ситуации”, каза директорът на ОУ "Васил Априлов" Марияна Стефанова.

“Учебните занимания бяха прекратени. Наложи се и голям процент от родителите на въпросните деца да напуснат работа, за да могат да преорганизират деня си и де се съобразят с това, че бургаските учебни заведения затвориха вратите си”, каза говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева.

Сградите са претърсени от екипи на ДОТИ. До този момент не са открити съмнителни предмети. 

По репортажа работиха Габриела Андреева и Елеонора Дъбова.